Dennou Coil (2007)

downloadNaast Studio Ghibli films en andere mooie anime films, zijn er natuurlijk oneindig veel series gemaakt. Een serie die hier ook een plaats verdient is Dennou Coil (Dennō Koiru) – a circle of children uit 2007 geregisseerd door Mitsuo Iso. De serie bestaat uit 26 delen. Deze science fiction serie speelt zich af in het jaar 2026 waar de virtuele wereld is ingeburgerd in dagelijkse leven met augumented reality, door middel van brillen. Het gaat over een groep kinderen die met behulp van deze brillen de mysteries van de halve realiteit en halve virtuele wereld proberen te ontrafelen. ze maken gebruik van illegale software hulpmiddelen, technieken en virtuele huisdieren om het digitale landschap te beïnvloeden.

Een aantal medewerkers van deze serie hebben ook hun steentje bijgedragen aan verschillende Studio Ghibli films. Zoals regisseur Mitsuo Iso, die de key animator was bij onder andere Only Yesterday (1991) en Porco Rosso (1992). Maar ook de karakter designer Takeshi Honda was de key animator bij de films van Goro Miyazaki, Tales From Earthsea (2006) en From up on Poppy hill (2011).

konachan-com_00412260Het verhaal speelt zich af in het jaar 2026 in Daikoku City. Het is elf jaar geleden dat de augmented reality brillen geïntroduceerd werden, wanneer  Yūko Okonogi met haar familie verhuist naar Daikoku city, het centrum van de opkomende half-virtuele wereld. Yūko sluit zich aan bij haar oma’s recherchebureau, dat bestaat uit kinderen met virtuele hulpmiddelen en krachtige metatags. Ze kruist paden met Yūko Amasawa, een expert hacker op het gebied van virtuele omgevingen. Amasawa probeert het raadsel op te lossen van een mysterieus computer virus, dat voorkomt uit de ontoegankelijke “corrupted of obsolete space”.

photo-11458-b4483ae9Dennou wordt in de serie aangeduid als het verschil tussen de virtuele wereld en de werkelijkheid. de titel Dennou Coil refereert aan het gevaarlijke fenomeen dat de virtuele persoonlijkheid wordt gescheiden van het lichaam. De virtuele data van Daikoku is meta, deze kan worden verkregen door metabugs uit obsolete space te halen, hiervan kunnen krachtige metatags gemaakt worden. De virtuele huisdieren en objecten kunnen verwijderd worden. Hoewel de gebruikers van de brillen niet fysiek geschaad kunnen worden, kunnen ze hun persoonlijke informatie en virtuele bezittingen beschadigd worden. Er komen ook Searchmatons voor in de serie, deze apparaten zijn ontwikkeld om de virtuele wereld te onderhouden en vrij te maken van virussen. Ze zijn op zoek naar beschadigde ruimtes, virussen en dergelijke. Deze Searchmatons zijn ook op jacht naar de illegalen die zich schuilhouden in obsolete space en die op zoek zijn naar waardevolle metabugs.

Deze serie is erg mooi geanimeerd, met mooie omgevingen en oog voor details. Het heeft wel veel donkere kleuren. Maar het verhaal is erg mooi en intrigerend. Hoe zit het met de legendes van kinderen die hun ziel gesplitst hebben in obsolete space. Dennou Coil leert ons van eventuele aanwinsten van een virtuele wereld naast de huidige, maar wijst ons ook op gevaren en hoe ermee om te gaan. De serie heeft 26 afleveringen, dus is goed te bekijken, in tegenstelling tot series die honderden afleveringen hebben. Dit is slechts één verhaal met verschillende personages, die je op den duur goed leert kennen. Voor Densuke, de virtuele hond is erg schattig.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s