Pom Poko (1994)

Pom Poko komt uit 1994, in het Japans heet de film Heisei Tanuki Gassen Ponpoko is letterlijk vertaald Heisei-era Raccoon War Pom Poko. Tanuki zijn aziatische dieren die eruit zien als wasberen. De tanuki kunnen van vorm veranderen net als vossen. Deze film van Isao Takahata is weer enorm geladen met een zware boodschap. De film gaat over de uitbreiding van Tokio en de natuur die hiervoor is verdwenen.

PompokowarDe film begint met een groep Tanuki die in een verlaten huis onderdak vinden. Ze ondervinden waarom het huis verlaten is als bulldozers het huis plat gooien. Het blijkt dat het leefgebied van de Tanuki steeds kleiner wordt. Daarom zie je dat twee verschillende groepen Tanuki met elkaar vechten. Als een oude wijze wasbeer hier een einde aan maakt roept ze alle leiders van de groepen bijeen om het probleem te bespreken. Door hun vermogen om van vorm te veranderen willen ze de bebouwing van Tokio tegen gaan. Alle Tanuki moeten leren transformeren.

Pompoko06Als eerste proberen ze het nieuwbouwgebied te saboteren, dit houdt echter de mensen niet tegen. Hierna proberen ze de bouwvakkers weg te jagen, meet spookachtige verschijningen. De Tanuki hebben twee dappere leden uitgestuurd om meesters van transformatie te zoeken om hun te helpen. Als alle hoop verloren is komen de grootmeesters eindelijk. Met behulp van deze grootmeesters maken ze een fantastische show van goblins en spookachtige wezens. één van de grootmeesters laat hierbij het leven. Een grote domper blijkt als de directeur van een amusementspark de verantwoordelijkheid neemt voor de fantasierijke parade. Kunnen ze de ontwikkeling van de stad tegen houden of worden ze uitgeroeid door de mensen..

Pompoko10Pom Poko is een film met een erg beladen boodschap. Net als Miyazaki is Takahata erg begaan met het milieu. Je ziet in deze film de gevolgen van de ontbossing vanuit een groep Tanuki, bosbewoners. Ze proberen de ontwikkelingen tegen te gaan, maar dat lukt ze niet bepaald. Het is leuk te zien hoe de Tanuki transformeren en hoe ze het leren. Ook de manier waarop ze elkaar proberen af te troeven met mensen afschrikken is leuk om te zien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s