Only Yesterday (1991)

onlyyesterday_54849Only Yesterday (Oomohide Poro Poro) is een film van Isao Takahata uit 1991 gebaseerd op de manga van Hotaru Okamoto. Het is de tweede film van Takahata bij Studio Ghibli. Waar zijn eerste film Grave of the Fireflies erg zwaar is, is deze film wat lichter. De details zijn erg mooi en je ziet hoe mooi het platteland van Japan is, net als bij the grave of the Fireflies.

Het verhaal begint met Taeko, een 27-jarige vrouw met een kantoorbaan. Ze heeft zojuist een aanbod om te trouwen afgeslagen en ze gaat op sabbatical naar het platteland. Ze gaat naar de familie van haar schoonzus. Het verhaal speelt zich af in 1982, ondertussen zie je de jongere Taeko in 1966 op school. De film bestaat uit Teako in het heden die werkt op het platteland en de beelden uit haar verleden. Je ziet haar klas, haar eerste ervaring met het platteland, de jongen die haar leuk vind, haar ervaring met de spa, haar slechte cijfers.

Only.Yesterday.full.258727Taeko vermaakt zich op het platteland met de mensen bij wie ze verblijft, er bloeit een iets op tussen haar en de leuke jongen Toshio. Ondertussen werkt ze op de boerderij, maakt rouge uit bloemen en verteld haar herinneringen van haar jeugd aan  Toshio en  Naoko. Ze vind het platteland zo mooi en voelt zich gelukkig, wil ze er nog wel weg is de vraag.

Ik vind Only Yesterday persoonlijk een beetje langzaam verlopen. Je moet wel de rust ervoor nemen en gewoon kijken en je mee laten slepen met het verhaal. Er zit geen extra zware boodschap aan vast en geen plot. Je ziet de liefde van Taeko voor het platteland. De film is heel erg mooi uitgewerkt en er is goed gelet op de details van het landschap.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s