Ponyo on a Cliff by the Sea (2008)

ponyoGake no ue no Ponyo beter bekend als Ponyo on a Cliff uit 2008 is de dertiende film van regisseur Hayao Miyazaki. Dit is zijn kijk op het verhaal “De kleine zeemeermin” van Hans Christian Anderson. Miyzaki verwerkt er zijn visie op de destructieve en vervuilende houding van de mens op de oceanen in. 23 juli 2009 ging de film in Nederland in première  Er is ook een Nederlandse Ponyo site. een leuk weetje is dat Hayao Miyazaki alle golven en zee zelf heeft getekend.

pon8_09Het verhaal van Ponyo on a Cliff gaat over het goudvissenprinsesje Brunhilde die tegen de wil van haar vader ontsnapt om de wereld te ontdekken. Haar vader is een rare tovenaar die in de zee leeft. Ze wordt gevangen door een vuilsleepboot en raakt verstrikt in een glazen potje. Het vijfjarige jongetje Sosuke vind haar zo en bevrijdt haar. Ponyo heeft toverkracht en heelt de snee op zijn vinger. Sosuke noemt het visje Ponyo en neemt haar mee naar school. Zijn moeder Lisa werkt naast de school in een bejaardentehuis en zijn vader zit op zee. Ondertussen heeft de vader van Ponyo, Fujimoto ontdekt dat ze weg is en gaat op zoek.

ponyo_rev0Fujimoto vindt Ponyo en neemt haar weer mee naar de zee. Daar is Ponyo heel eigenwijs, wil alleen ham eten en het ergste ze wil een mens worden om bij haar vriendje Sosuke te zijn. Fujimoto gaat haar transformatie tegen, maar als hij weg is bevrijden de zusjes van Ponyo haar uit de bel waarin ze zat zodat ze in een mens kan veranderen. Ondertussen komt ze in de put waar toverkracht van haar vader zit en ontketent een storm door haar wens om mens te zijn. Terwijl Ponyo en Sosuke thuis blijven gaat Lisa naar haar werk om te kijken hoe het met de oude dames gaat.

Als Sosuke en Ponyo wakker worden staat de zee erg hoog en zwemmen er allemaal oerbeesten in het water. Ook komt de maan steeds dichter bij de aarde, door de actie van Ponyo. Ze besluiten om Lisa te zoeken met de speelgoed boot van Sosuke. Met de krachten van Ponyo wordt deze boot zo groot dat ze er net in passen. Maar door deze inspanning veranderd Ponyo langzaam in een visje. Alleen de liefde kan zorgen dat de aarde niet vergaat en dat Ponyo een mens blijft.

Ponyo on a cliff is een aandoenlijke film. Het verhaal is vrij simpel en erg leuk ook voor kinderen om te zien. Volwassenen begrijpen het verhaal met vervuiling erachter weer iets meer. De animaties zijn zoals vanouds weer erg gedetailleerd en mooi gemaakt. De hele film is met de hand getekend dus geen computer aan te pas gekomen. Ik heb zeker twee jaar op deze film gewacht, maar het was het meer dan waard! De Amerikaanse trailer is niet veel soeps vind ik, dus hierbij de Japanse trailer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s