Kiki’s Delivery Service (1989)

Kiki’s Delivery Service (Majo no Takkyuubin) is gemaakt in 1989 en gebaseerd op het boek van Eiko Kadono. Het is de vierde film van Hayao Miyazaki. De film heeft ook verschillende prijzen gewonnen. Ik vind het grappig dat de actrice die de stem van Kiki inspreekt ook die van Ursula haar vriendin inspreekt.

kikis-delivery-serviceHet verhaal begint met een meisje dat in een weiland naar de radio luistert. Ze hoort dat deze nacht een heldere nacht zal worden. Dit meisje is Kiki is een jonge heks. Jonge heksen moeten op hun 13e een jaar lang in een andere stad wonen als onderdeel van hun heksenstudie. Die avond vliegt ze weg, maar de weersvoorspelling klopte niet en het begint te regenen. Samen met haar kat Jiji landt ze in een goederentrein en valt in slaap. De volgende ochtend wordt ze wakker in een grote stad bij de oceaan.

In de stad wordt ze in het begin genegeerd, alleen een jongen heeft interesse in haar. Ze vind de jongen erg vervelend en vliegt weg. Ze komt terecht bij een bakker, die met een speen zwaait naar een vrouw die deze vergeten is. Kiki brengt de speen weg. Als ze terug komt bij de bakker, mag ze bij haar blijven wonen. De bakker heet Osono en is hoogzwanger. Ze komt op het idee om een bezorgservice te beginnen. Tijdens haar eerste vlucht maakt ze vrienden met Ursula een schilderes, maar ook andere mensen worden haar vrienden. Ook sluit ze uiteindelijk vriendschap met Tombo, de irritante jongen. Zijn droom is om ook te vliegen. Hij neemt haar mee naar een Zeppelin die pech had bij de stad. Als Kiki haar krachten kwijtraakt en niet meer kan vliegen trekt ze zich terug met Ursula in de bossen. Krijgt ze haar krachten nog terug?

kikiIk vind Kiki’s Delivery Service een hele leuke film met een leuk verhaal. Hoe bouw je iets nieuws op als je nieuw bent. Wat zijn je talenten en hoe benut je ze? En wat doe je als je alles kwijt raakt wat je kent en wat je kan? Dat zijn toch grote vragen en dilemma’s in het leven. Je ziet hoe Kiki vrienden maakt, maar ook hoe verdrietig ze is als haar krachten weg zijn. En natuurlijk het liefste uit de hele film is haar kat Jiji!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s