Nausicaä of the Valley of the Wind (1984)

Nausicaä of the Valley of the Wind (Kaze no Tani no Naushika) is een van mijn favoriete Miyazaki films. Deze film uit 1984 is de eerste film op de naam van Studio Ghibli. De film is gebaseerd op een manga van Miyazaki zelf, hij heeft er 13 jaar aan gewerkt. In 1994 kreeg hij voor de manga de Japan Manga Artists’ Association Award. In Japan alleen al zijn er meer dan 10 miljoen kopieën van verkocht. Nausicaä heeft alle aspecten die kenmerkend zijn voor het werk van Miyazaki, fantastische werelden, goede personages en fantastische animaties.

Nausicaa2Duizend jaar na de wereldoorlog die bekend staat als de “Zeven dagen van vuur” is de wereld vol met giftige sporen van planten. In de bossen worden je longen verschrompeld als je 5 minuten zonder gasmasker rondloopt. De wereld is bewoond door enorme insecten zoals de Ohmu, die bekend staan de woede van de aarde te kunnen zijn. Het verhaal begint met prinses Nausicaä die monsters van de sporen meeneemt om te onderzoeken, om haar vader te genezen. Ze stuit op iemand die achtervolgd wordt door een boze Ohmu. Het blijkt een vriend, Yupa te zijn en samen gaan ze naar het dorp van Nausicaä, the Valley of the Wind. Een vredig dorp waar de giftige stoffen en sporen niet in de lucht zitten door de wind.

Nausicaaspores‘s Nachts worden ze gewekt door een schip van de Torumekian, één van de volkeren op de aarde die niet zo vredelievend zijn. Het schip stort neer en er zit een prinses in van de Pejite. Kort daarna komen de Torumekian voor het schip, of eerder wat het vervoerde. De Torumekian willen een grote strijder tot leven wekken, deze strijders zorgden voor de “Zeven dagen van vuur”. Ze doden de vader van Nausicaä en met geweld nemen ze the Valley of the Wind over. Nausicaä en vier andere mensen uit de dorp worden als alsNausicaaohmgijzelingen mee genomen. Tijdens de reis worden ze aangevallen door een enkele vechter van de Pejite. Zo weten Nausicaä en haar mensen te ontsnappen, maar ze gaat achter de jongen van Pejite aan. Ze komt erachter wat er onder het bos ligt, een schone wereld. Ook willen Pejite en Torumekian de valley of the wind en de strijder vernietigen door de Ohmu erachter aan te sturen. Nausicaä wil haar volk redden.

Ik vond deze film erg indrukwekkend. In het begin begreep ik er weinig van en moest hem twee keer kijken voordat ik hem waardeerde. Qua animaties doet de film weinig onder aan de huidige films van Studio Ghibli. Het laat ons een jonge prinses zien die alles voor haar volk overheeft en net als de andere karakters in Miyazaki’s films totaal onbaatzuchtig is. Het laat al meer dan 20 jaar geleden zien wat de mogelijke gevolgen zijn van oorlog voeren en vervuiling van de aarde.

3 gedachten over “Nausicaä of the Valley of the Wind (1984)

  1. Nausicaä is inderdaad een geweldige film om te zien! Echter is dit niet de eerste film die onder Studio Ghibli is geproduceerd. Deze film is namelijk uit 1984, terwijl Studio Ghibli in 1986 is opgericht 😉

  2. Het is zeer de moeite waard om de graphic novels te lezen. De film is maar een klein (aangepast) deel van het volledige verhaal (alleen t eerste boek, meen ik?).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s