The Tale of Princess Kaguya (2013)

4388-normalDe meest recente film van Studio Ghibli’s regisseur Isao Takahata is The Tale of Princess Kaguya (Kaguya-hime no Monogatari) uit 2013. Het verhaal is gebaseerd op de volksvertelling van het verhaal van de bamboesnijder. De tekenstijl van de film is hetzelfde als de laatste film die Isao Takahata 14 jaar geleden, in 1999 uitbracht, My Neighbours the Yamadas. In 2008 werd al bekend dat hij bezig was met deze film, maar het duurde zeker 5 jaar voordat deze uiteindelijk uit kwam. In januari 2014 werd bekend dat de film de prijs voor beste animatie heeft gewonnen op de 68ste Mainichi film awards.

tale-princess-kaguya

Het verhaal begint met de bamboesnijder Okina die tijdens zijn werk een stralende bamboeplant ziet. In een bamboespruit vind hij een heel klein mensje. Wanneer hij haar meeneemt naar huis, verandert ze in een baby. Hij besluit samen met zijn vrouw Oni het kind op te voeden. Ze noemen het meisje een prinses. Het meisje groeit wonderbaarlijk snel. Het meisje wordt vrienden met kinderen die ook op het platteland wonen en dopen haar om als Bamboespruitje.

Ondertussen vind Okina in bamboe goud en luxe stoffen, dit bevestigd het vermoeden dat de prinses echt van koninklijke afkomst is. Hij besluit haar op te voeden als een echte prinses in de stad. Op het platteland kan ze geen prinses worden. In het gekochte luxe huis krijgt ze haar naam “Princess Kaguya”. Al snel doet het verhaal van haar schoonheid ten ronde. Ze wordt opgevoed als echte prinses, met nette manieren en een muzikaal gevoel. Ze doet erg eigenwijs tegen haar etiquette lerares, maar ondertussen blinkt ze uit in muziekles en kan ze alle lessen goed volgen.

the-tale-of-princess-kaguyaBelangrijke prinsen en ministers uit het hele hand dingen naar haar hand. Ze wil helemaal niet trouwen. Wanneer haar aanbidders haar schoonheid vergelijken met onmogelijk mooie dingen, besluit ze deze mannen lik op stuk te geven. Princess Kaguya stuurt de mannen erop uit om de schatten, waarmee ze werd vergeleken te vinden en haar aan te bieden als huwelijksgeschenk. Het enige wat ze graag wilt, is terug naar het platteland waar ze is opgegroeid en speelde met de andere kinderen. Wanneer de keizer van Japan haar het hof probeert te maken, geeft ze onbewust het bericht “haal me hier weg”, wat wordt opgepikt door haar eigen volk van de maan. Hier heeft ze spijt van en gaat nogmaals naar het platteland terug.

kaguyaThe Tale of Princess Kaguya, is niet erg zoals de vorige films van Studio Ghibli. Onder andere omdat het is gebaseerd op een oude legende. Maar ook het feit dat Isao Takahata bloot niet erg schuwt in de film. Princess Kaguya krijgt aan de borst in de film, en op het platteland lopen de kleine jongetjes (en ook Kaguya) zonder broekjes aan en zie je nog wel eens wat hangen. Verder is de film erg mooie gemaakt en wil je toch weten hoe het verhaal afloopt. Erg mooi vind ik de aandacht voor de dieren in de film. Hoewel ze vaak een bijrol hebben, komen ze toch steeds bewust in beeld. Zoals ook het liedje wat Princess Kaguya blijkbaar kent, iets met leven met de wilde dieren. Hoewel de film niet geheel qua tekenstijl is, wat je van Studio Ghibli gewend bent, is het een erg mooie en aangename film om te kijken.

3 gedachten over “The Tale of Princess Kaguya (2013)

  1. Prachtige film, waarvan inmiddels de blu-ray trots op mijn plankje prijkt, maar nu ben ik naarstig op zoek naar de soundtrack van Joe Hisaishi op cd. Weet u waar deze in Nederland verkrijgbaar is? Bij voorbaat dank.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s