Over Studio Ghibli

Studio_Ghibli_LogoStudio Ghibli is een Japanse filmstudio die bekend is door een aantal meesterwerken zoals My Neighbour Totoro, Spirited Away, Howls moving Castle, Princess Mononoke. Aangespoord door het succes van de film Nausicaa of the Valley of the Wind werd Studio Ghibli in 1985 opgericht. De naam Ghibli is afkomstig van de bijnaam die Italianen gaven aan de vliegtuigen waarmee ze in WOII verkenningsvluchten boven de Sahara uitvoerden. Deze naam was weer afgeleid van de Libische wind die van zuid naar noord door de woestijn waait. De oprichter Hayao Miyazaki heeft een fascinatie voor vliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog, wat hij vooral laat zien in de film Porco Rosso. Het logo van Studio Ghibli is Totoro.

hayao miyazaki

Hayao Miyazaki

Hayao Miyazaki richtte Studio Ghibli op met producer Toshio Suzuki, die betrokken was bij Nausicaa en de filmmaker Isao Takahata. Ze hadden allemaal een lange carrière in de Japanse film en televisie animatie. Ze hadden al samen gewerkt met Hols, prince of the sun en Panda! Go, Panda!

De meeste films van Studio Ghibli zijn gemaakt door Hayao Miyazaki, gevolgd door Isao Takahata. De muziek uit de films van Hayao Miyazaki zijn gecomponeerd door Joe Hisaishi, een stabiele samenwerking. Andere regisseurs die films bij Studio Ghibli hebben gemaakt zijn Yoshifumi Kondo, Hiroyuki Morita en Goro Miyazaki, de zoon van Hayao Miyazaki.

Isao Takahata

Isao Takahata

De films van Studio Ghibli worden gedistribueerd in Japan. In 1996 werd een afspraak met Walt Disney gemaakt om de film internationaal te verspreiden. De eerste film van Studio Ghibli die internationaal werd gedistribueerd was Princess Mononoke, die een grote hit was en voor naamsbekendheid zorgde buiten Japan. De volgende hit was Spirited Away, die ook goed aansloeg buiten Japan. Hoewel Miyazaki zegt dat hij de film voor Japanners maakt. Er heerst een strenge “no-edits” mentaliteit voor de films in het buitenland. Dit nadat Nausicaa erg aangepast werd voor de Amerikaanse bezoekers. Naar verluid stuurde Studio Ghibli een Katana naar Disney met de mededeling “No cuts”.

In oktober 2001 opende het Ghibli Museum in Tokyo. De tentoonstellingen zijn gebaseerd op de Studio Ghibli films. In de tuin staat de enorme robot uit Laputa, vanuit het raam lacht Totoro je toe. Er worden verschillende animaties getoond, waaronder Studio Ghibli Shorts die nergens anders te zien zijn. De kaarten moeten voorhand gekocht worden.

Toshio Suzuki

Toshio Suzuki

In 2008 trad Toshio Suzuki af als directeur, hij wilde weer zelf bezig zijn met films, in plaats van mensen te delegeren. Zijn opvolger was Koji Hoshino, de voormalig president van Walt Disney Japan. Toshio Suzuki heeft nog steeds een functie in het raad van bestuur.

Ghibli Museum

Ghibli Museum

Ghibli Museum

Ghibli Museum

Ghibli Museum

Ghibli Museum

6 gedachten over “Over Studio Ghibli

  1. Ik ben in 2004 in het Ghibli museum geweest en hoewel ik van tevoren geen kaartje had gekocht mocht ik toch in, er staat me zoiets bij dat het niet echt toegankelijk was voor buitenlanders, maar dat was in 2004, kaartjes moest je in het buitenland bestellen oid, misschien is het nu anders. However, het was een geweldige belevenis die me nog zeer goed bij staat, prachtige laputa robot, een enorme basuneko voor de kinderen om in te spelen, werkelijk een sprookjesparadijs.
    Erg goede site trouwens maar waarom vind ik niks over Origine ???

  2. Geweldige site!
    Naar aanleiding van recensies ben ik begonnen met het kijken van Spirited Away. Vervolgens ben ik verslaafd geraakt aan de films. Intussen ben ik langzaam aan alle films aan het verzamelen. Fijn om te horen dat er meer fans zijn van de films.

  3. Wat een goede site is dit. De meeste films van Studio Ghibli heb ik al gezien, maar je had ook een paar titels staan waar ik nog niet van heb gehoord. Heb zelf al een aardige verzameling anime onderussen, maar waar kijk jij voor de laatste info over het uitkomen van anime films? IMDB is niet echt heel overzichtelijk?

  4. Schitterende site! Ik ben een groot Studio Ghibli fan en als de kans zich aandoet dat ik naar Japan ga, dan zal ik zeker het museum bezoeken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s