When Marnie was there (2014)

when marnie was there 2When Marnie was there (Omoide no Marnie) uit 2014 is de tweede film bij Studio Ghibli van regisseur Hiromasa Yonebayashi die ook Arriety heeft geregisseerd. When Marnie was there is gebaseerd op de gelijknamige boek uit 1967 van Joan G. Robinson. Het boek is in veel talen vertaald en vooral Japanse vrouwen hebben het gevoel dat dit boek hun geholpen heeft een plaats te vinden in de wereld.

De film begint wanneer het weesmeisje Anna tijdens een tekenopdracht van school een astma aanval krijgt. Bij het doktersbezoek deelt haar pleegmoeder, Yoriko haar zorgen om Anna die erg stil is en geen vriendinnen lijkt te hebben. Ze besluit Anna voor de zomervakantie naar haar familie in het kustdorpje Hokkaido te sturen. Daar is frisse lucht en zal ze snel opknappen.

screen-shot-2014-07-16-at-8-34-30-pm-e1405540317980Op het station ontmoet ze Kiyomasa en Setsu Oiwa, waar ze zal logeren. Ze wordt op de vuurtoren en het Marsh huis gewezen, waar het schijnt te spoken. Wanneer ze een brief op de bus doet voor haar pleegmoeder komt ze op het strand terecht. Ze ziet het Marsh huis en wordt hier naar toe getrokken, alsof ze het kent uit haar herinnering. Het huis is verlaten en ze valt buiten in slaap, wanneer ze wakker wordt is het vloed geworden. Een lokale visserman pikt haar op in zijn roeiboot. Op de terugtocht ziet ze de lichten in het huis aan gaan. Bij haar gastgezin huis hoort ze dat het Marsh huis al heel lang leeg staat. ’s Nachts droomt zij over het huis en een blond meisje waarvan het haar wordt geborsteld.

yjjjonz4dciqp9zwhotfDe volgende dagen schetst ze het huis. Wanneer ze met Setsu een boodschap doet, wordt Anna meegevraagd naar het Tanabata festival, met de dochter van de vrouw. Op het fetsival maakt Anna ruzie met de dochter van de vrouw en wanneer ze naar het strand rent stapt ze in een roeiboot, die haar naar het Marsh huis vaart en daar ontmoet ze Marnie. Er ontstaat een geheime vriendschap van beide waarbij Marnie de eerste is waar Anna zich tegen durft open te stellen.

When-Marnie-Was-There-videoOp een dag is Marnie verdwenen. Er komen nieuwe bewoners in het Marsh huis, waarbij de dochter van de nieuwe eigenaars uit het raam naar Anna roept “Ben jij Marnie?” Het meisje heeft het dagboek van Marnie gevonden en samen gaan ze op zoek naar de waarheid en de rest van het dagboek van Marnie. Bij het lezen van het 70-jarige oude dagboek realiseert Anna dat er alles in staat wat ze heeft meegemaakt met Marnie. Ze sluit een vriendschap met het meisje dat nu in het huis woont.

Ghibli-Collection-When-Marine-Was-There-2Ze ontdekt steeds meer over het verleden van Marnie, maar ook haar eigen verleden. Ze leert meer over zichzelf en haar onvrede. Ze voelt zich verlaten door haar ouders, die stierven en pleegouders die geld krijgen om haar op te voeden. De film gaat eigenlijk over zelf ontdekking en het accepteren van jezelf.

Whem Marnie was There is weer een mooie Studio Ghibli film om van te genieten. De beelden van de zee, het huis en de omgeving doen zeker niet onder voor het werk van Hayao Miyazaki. Het verhaal is eerst een raadsel, wie Marnie nou is, en wat de link is tussen Anna en het meisje dat vroeger in het Marsh huis heeft gewoond. Steeds meer aan het einde van de film wordt veel duidelijk, voordat je het in de film ziet. Maar het is gewoon weer onderuit zitten en genieten van Ghibli-magie!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s