Princess Mononoke (1997)

Princess Mononoke ook bekend als Mononoke Hime uit 1997 betekende de doorbraak van Studio Ghibli en Hayao Miyazaki in Westerse wereld. Princess Mononoke verscheen op 150 schermen.

Princess-Mononoke-hayao-miyazaki-14490114-1024-768Het verhaal van Princess Mononoke speelt in de Muromachi Periode (1333-1568) van Japan. De film begint met prins Ashitaka van de Emishi, hij rijdt op zijn trouwe dier Yakull. Zijn dorp wordt aangevallen door een wraakgod, die een vloek draagt en alles op zijn pad vernietigd. Ashitaka verslaat het enorme zwijn uiteindelijk maar hij heeft de wraakgod aangeraakt en is zelf vervloekt. Hij gaat naar het westen om te zoeken waar de god zo boos om was en te zoeken wat de oorzaak van zijn vloek is.

princess_mononoke_1920x10802Zijn zoektocht naar de oorsprong van de vloek brengt hem naar de mijnen van Lady Eboshi. Hij ziet hoe een kraam van ossen aangevallen wordt door een meisje met wolven, en de wolvengod Moro. Hij redt twee van de mannen en besluit ze naar hun dorp terug te brengen. Hij ziet hoe het meisje de wond van Moro verzorgd. Bij de mijnen aangekomen wordt hij vriendelijk ontvangen. Hij leert dat Lady Eboshi een fijne gemeenschap heeft gecreëerd en ijzer uit de bergen haalt. Het meisje heet Princess Mononoke en is opgenomen door de wolvengod Moro als dochter. Zij willen het bos wat Lady Eboshi heeft verwoest terug nemen en vechten tegen de mensen. Hij komt er ook achter dat Lady Eboshi de kogel heeft afgevuurd op de zwijngod waardoor Ashitaka nu vervloekt is.

Als Princess Mononoke de gemeenschap binnendringt en Lady Eboshi aanvalt komt Ashitaka haar te hulp. Samen met haar ontvlucht hij het dorp en wordt hij neergeschoten. Door zijn vloek kan hij gewoon doorlopen. In de poel van de Deergod (hertengod) wordt zijn schotwond geheeld. Zijn litteken door de vloek blijft echter. Hij blijft een tijdje bij San (princess mononoke) en de wolven. Lady Eboshi wil graag de kracht door het hoofd van de Deergod af te hakken. En de Zwijnenclan wil de mensen aanvallen.. Dan wordt het spannend en mag je zelf kijken hoe de film verder gaat.

De film Princess Mononoke is erg spannend en toch vrij gewelddadig. Dat was mijn allereerste indruk, nadat ik voornamelijk Totoro en Spirited Away gewend was. De gedachte achter de film is weer typisch voor Miyazaki. De vernietiging van de aarde door de mensen. De goden van het bos die hiertegen in actie komen. Maar wie zijn er dan sterker de mensen of de goden die steeds meer verdrongen worden. Ook weer typerend is zijn heldin in de film. Princess Mononoke is niet helemaal goed, maar doet wel goede dingen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s