Tales from Earthsea (2006)

Tales from Earthsea, Gedo Senki uit 2006 is geregisseerd door Goro Miyazaki, de zoon van Hayao Miyazaki. Zijn vader wilde niet dat Goro ook films ging maken. De film is gebaseerd op een boek uit de serie Earthsea van Ursula K. Le Guin. Een jeugdboek van Goro Miyzaki waar hij helemaal weg van was. Misschien verfilmd hij ook de andere delen wel in Studio Ghibli stijl. De titel Gedo Senki betekent letterlijk “GED militaire geschiedenis” De Engelse titel van de film is Tales from Earthsea.

tales from earthseaEen schip vaart in de storm, de bemanning ziet twee draken vechten, dat gebeurt vrij zelden. Hierna zie je een koning die zich zorgen maakt over de problemen in zijn land. Dan blijkt ook zijn zoon Arren kwijt te zijn. Arren wordt achtervolgd door angst, vermoord zijn vader en steelt zijn zwaard.

tales_from_the_earthsea_005Later zie je Arren die in de woestijn door wolven wordt aangevallen. De archenmagier Sparrohawk redt hem en vergezeld hem op zijn reis. Ze komen in Hortown, waar Arren de stad zelf gaat verkennen. Hij vlucht alsof hij door iets wordt achtervolgd en komt Therru tegen die door slavendrijvers wordt belaagd. Hij redt haar en de wegen scheiden. Dan wordt hij zelf gevangen genomen door de slavendrijvers. Sparrohawk redt hem weer en neemt hem mee naar de boerderij van Tenar die Therru heeft opgenomen en voor haar zorgt. Sparrohawk en Arren blijven daar een tijdje om te werken en uit te rusten.

tales from earthsea2Arren bekent tegen Therru dat hij vooral bang is voor de dood en loopt weg omdat hij bang is voor zijn enge zelf. Hij komt Lord Cob tegen een vijand van Sparrohawk die Arren wil gebruiken om Sparrohawk te doden. Lukt het Therru om Arren te bevrijden en Sparohawk en Tenar te redden?

Tales From Earthsea is een verhaal uit een verhaalreeks. Er zit niet een hele duidelijke verhaallijn in. Personages uit verschillende verhalen zijn gebruikt. Goro Miyazaki vond deze boeken altijd leuk toen hij jonger was. Het verhaal was ook niet wat de schrijfster van de boeken verwachtte. Zelf begreep ik het verhaal pas toen ik het voor de tweede maal keek. De film is een beetje donker, maar wel erg gedetailleerd waardig aan Studio Ghibli.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s