From up on Poppy Hill (2011)

De film From up on Poppy Hill, (Koruriko-zaka kara) uit 2011 is de tweede film van Goro Miyazaki, de zoon van Hayao. Zijn eerste film “Tales from Earth Sea” waren gebaseerd op jeugdboeken van Ursula K. Le Guin. Zijn nieuwe film is gebaseerd op de gelijknamige manga uit 1980. Alles speelt zich af in 1963, een jaar voor de Olympische Spelen in Tokio. De film heeft twee awards gewonnen voor animatie van het jaar bij de Japan Academy Price en de Tokyo Anime Award.

poppy hillUmi Matsuzaki is een meisje van 16 jaar dat het huishouden voor haar rekening neemt. Ze zorgt voor haar broertje (Riku), zusje (Sora), oma (Hana) en twee studenten die in het huis leven. Haar moeder is een professor aan de universiteit van de USA. Haar vader is omgekomen tijdens de Koreaanse oorlog, elke dag hijst ze vlaggen op voor de schepen, die zeggen “ik bid voor een veilige vaart”.

poppy hill 4Op een dag staat er een gedicht over haar vlaggen in de schoolkrant. Diezelfde dag ontmoet ze Shun, die door een stunt voor de schoolkrant het clubhuis van verschillende schoolverenigingen wil behouden. Hierdoor wordt hij erg populair onder de meisjes en het zusje van Umi wil een handtekening van hem. Umi komt Shun weer tegen in het clubhuis, dat een rotzooi is.

Wanneer er een paar mensen worden uitgenodigd bij Umi thuis, laat ze een foto van haar vader zien aan Shun. Hij heeft dezelfde foto en denkt dat ze bloedverwanten zijn, hij neemt meer afstand van Umi. Ze besluiten vrienden te blijven. Ondertussen zijn ze met alle clubleden en veel meiden het clubhuis aan het schoonmaken en opknappen, zodat het niet gesloopt gaat worden.

De film heeft een soort melancholie over zich heen, wat betreft de oude tijden. Door de muziek lijkt de film zich af te spelen in Europa van vergeten tijden, maar de setting is gewoon Japans. De animaties zijn zeer mooi en gedetailleerd gemaakt. Ik mis alleen een beetje de Ghibli magie. Het is meer te vergelijken met Only Yesterday van Takahata, die de vroegere tijden en jeugd romantiseren. Vooral het clubhuis Latin Quarter is erg leuk gedaan. Met eerst allemaal rommel, mooie ruiten, leuke mandjes aan touwen en chaotische studenten. Het is een film van alle tijden, ook door het liefdesverhaal van de tieners erin.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s