Howl’s Mowing Castle (2004)

Howl’s Moving Castle is gebaseerd op het boek van Diana Wynne Jones. Dit boek heeft bijna 30 jaar de harten veroverd van vele lezers. In 2004 kwam Howl’s Moving Castle in de bioscoop. De film werd eerst geregisseerd door Mamoru Hosoda maar die verliet plotseling de set. Toen nam Miyazaki de rol van regisseur over.

HowlyounghowlbigHet verhaal gaat over Sophie Hatter die in de hoedenwinkel van haar overleden vader werkt. Ze werkt hard en vind dat ze onaantrekkelijk is. Op een dag loopt ze naar huis en wordt lastig gevallen door twee soldaten. Een aantrekkelijke man redt haar, maar hij wordt achtervolgd. Op miraculeuze wijze ontsnappen ze en Sophie wordt achter gelaten op het balkon van de winkel van haar zus. Deze man blijkt de aantrekkelijke maar gevaarlijke tovenaar Howl te zijn. De heks van Verspilling een jaloerse vrouw zit achter hem aan. Ze spreekt een vloek uit over Sophie die van 18 veranderd in een oude vrouw van 90.

Howl_sophie_oldSophie besluit weg te lopen om haar familie haar plotselinge ouderdom te besparen. Wanneer ze een vogelverschrikker redt, leidt hij haar als dank naar het bewegende kasteel van Howl. Er is niemand op de vuurdemon Calcifer na. Calcifer ziet dat er een vloek op haar rust en ze sluiten een deal, dat ze Calcifer onder het contract met Howl uit te komen. De volgende ochtend ontmoet ze Markl die ook in het kasteel woont. Het kasteel is heel smerig en ze benoemt zich tot schoonmaakster. Het kasteel heeft verschillende locaties waar het staat omdat Howl zoals het blijkt voornamelijk erg bang is.

Howls_castleHij wordt ontboden op het kasteel van de koning om tijdens de oorlog die er woedt te helpen. Sophie gaat als zijn “moeder” om hem te verontschuldigen. Daar komt ze ook de heks van Verspilling weer tegen. Sophie wil graag dat er een einde komt aan de oorlog want ze is gek geworden op Howl en door de oorlog is hij bang en misbruikt hij zijn krachten.

Howl’s Moving Castle vind ik een zeer mooi film. Weer een meesterwerk van Miyazaki. Deze film heb ik nog in de bioscoop gezien. Het verhaal is een beetje vaag want je ziet Sophie steeds jonger en weer ouder worden. En ik heb mijn hart verkocht aan Calcifer, een schattig vuurtje.. De fantasiewereld van Miyazaki sleept je weer mee met prachtige animaties. Ook een dieper thema laat zich weer leiden met een zinloze oorlog.

Een gedachte over “Howl’s Mowing Castle (2004)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s