The Garden of Words (2013)

The-Garden-of-Words-Takao-and-YukinoThe Garden of Words (Kotonoha no Niwa) uit 2013 van Makoto Shinkai is een korte film over liefde. De regisseur is bekend van onder andere Children Who Chase Lost Voices, 5 Centimeters Per Second en The Place Promised in Our Early Days. De film ging op het Gold Coast Film Festival in Australië in première voordat het in Japan in de bioscoop kwam. Het verhaal gaat om tiener Takao die schoenen wil ontwerpen en zijn liefde voor een oudere vrouw.

kotonoha-no-niwa-the-garden-of-wordsTijdens het regenseizoen spijbelt de 15-jarige Takao in het park om van de rust te genieten en schoenen te schetsen. Hij komt de volwassen vrouw Yukari Yukino tegen die in de vroege ochtend bier drinkt en chocolade eet. Deze vrouw heeft elke dag andere mooie schoenen aan. Takao tekent haar voeten en schoenen zonder dat ze veel praten. Yukari ziet het schoolembleem op het vest van Takao en neemt afscheid met een tanka, gedicht. Hij snapt niet waar het over gaat. De twee blijven elkaar ontmoeten in het park en genieten van elkaars gezelschap en lunch, zonder de naam van de ander te weten. Wanneer Yukari interesse toont in de ambitie van Takao om schoenen te maken, besluit hij een paar vrouwenschoenen te maken in haar maat, waardoor ze weer zin krijgt om te gaan lopen. Omdat ze toegeeft dat ze moet leren weer zelf te lopen, wat duidt op persoonlijke problemen. Met het einde van het regenseizoen, ontmoeten de twee elkaar niet meer, terwijl ze het gezelschap wel missen.

gowfNa de zomervakantie waarin Takao hard heeft gewerkt komt hij Yukari aka Miss Yukino tegen op school. Ze blijkt een burn-out te hebben gehad, nadat een student verliefd op haar werd en zijn vriendin nare roddels verspreide. Ze kwam elke dag in het park omdat ze zich voornam naar werk te gaan, maar niet verder kwam dan het park. Takao confronteert de pesters met hun gedrag en de gevolgen, maar wordt in elkaar geslagen. Hij gaat naar het park waar hij Yukari tegen komt en het antwoord op de tanka voordraagt. Ze worden overvallen door een storm en eindigen in het appartement waar Takao bekend dat hij verliefd wordt, maar Yukari verteld dat ze terug gaat naar haar geboortestad.

gardenofwords2The Garden of Words is een dromerige film en een onbereikbare liefde. Vooral het begin van de film is erg mooi geanimeerd, het lijkt of de regen in het water niet getekend is, maar echt waar. De rest van de film ziet er ook erg mooi uit. Het geeft goed het regenseizoen weer, mensen onder paraplu en dan een bijzondere liefde die opbloeit in het park. Het is ook erg leuk om al die mooie verschillende schoenen te zien, die Yukari draagt. Hoewel de film maar 46 minuten duurt, kan je lekker mee dromen met het hele verhaal. De schoonheid van de regen wordt mooi weer gegeven.

The-Garden-of-Words-2

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s