Grave of the Fireflies (1988)

De film Grave of the Fireflies van Isao Takahata kwam in 1988 uit. De film is gebaseerd op een gedeeltelijk autobiografisch boek met dezelfde titel van Akiyuki Nosaka. Hij verloor zijn zusje tijdens de oorlog aan ondervoeding. Deze film kwam samen met My Neighbour Totoro in de bisocopen, als dubbelfilm.

grave of the fireflies 1Grave of the Fireflies is een erg sombere film over de tweede wereldoorlog. In de eerste scene zie je hoe een jongen in een station overlijdt. Een snoepblikje valt uit zijn hand en hij fluistert de naam van zijn zusje Setsuko. Hierna begint de film. Het is tweede wereldoorlog en de Amerikanen bombarderen Japan onophoudelijk. De vader van Seita en Setsuko zit in de marine, ze hebben al tijden niets van hem gehoord. Als hun moeder dood gaat na een bombardement, moeten Seita en Setsuko zichzelf zien te redden.

Na de dood van hun moeder gaan ze naar een vaag familielid. Seita kan het niet vinden met dit familielid en besluit met zijn zusje in een afgelegen schuilkelder te gaan wonen. Seita maakt de schuilkelder een aangename woning voor zijn zusje. grave-of-the-fireflies2Op een avond vangen ze allemaal vuurvliegjes, voor licht in de klamboe. De volgende ochtend zijn de vuurvliegjes dood en begraaft Setsuko de vuurvliegjes. Maar op een gegeven moment gaat het niet goed. Setsuko raakt ondervoed en Seita kan niet meer aan eten komen.

De film komt erg deprimerend over omdat je in de eerste scene al weet dat beide kinderen overlijden. Wat wel erg mooi aan de film is, is de liefde van Seita voor zijn zusje. Wanneer hun moeder is overleden, probeert hij haar leven zo leuk mogelijk te maken. Ze gaan samen naar het strand en als ze in de schuilkelder wonen zorgt hij heel goed voor haar. Het is erg schattig om te zien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s