Laputa Castle in the Sky (1985)

Laputa Castle in the Sky ook bekend als Tenkuu no Shiro Rapyuta kwam in 1986 uit. Door deze film is Studio Ghibli ontstaan in 1985. Laputa is de tweede film onder de naam van Studio Ghibli. Disney bracht deze film in 2000 naar Amerika, Joe Hisaishi heeft hiervoor de soundtrack opnieuw opgenomen. Joe Hisaishi maakte voor meer films de muziek.

Laputa1Laputa begint met een meisje dat buiten bewustzijn naar beneden zweeft. De jongen Pazu redt haar en neemt haar mee naar huis. Het meisje, Sheeta heeft een bijzondere steen die haar hielp zweven. Het blijkt dat piraten op zoek zijn naar de steen, Pazu en Sheeta slaan op de vlucht. Maar naast de piraten zijn ook andere mannen, waaronder Muska op zoek naar de steen. Na de achtervolgingen vallen Pazu en Sheeta naar beneden en zweven dankzij de steen de mijnen binnen, die zich onder de stad van Pazu bevindt. Daar treffen ze een oude man die in de mijnen leeft. Ze komen achter de legende van Laputa, het vliegende kasteel.

Laputamama1Als ze uit de mijn komen, worden ze opgepakt door Muska. Om het leven van Pazu te redden zegt Sheeta dat hij Laputa moet vergeten. Pazu gaat naar huis, maar daar zitten de piraten. Hij besluit met de piraten mee te gaan om Sheeta te redden. De piraten willen de schatten van Laputa net als het leger. Ondertussen is er op de legerbasis dankzij Sheeta een robot van Laputa weer tot leven gekomen. Als de robot is verslagen en Sheeta geredt is gaan ze met de piraten mee op zoektocht naar Laputa. Pazu en Sheeta ontdekken hoe mooi Laputa is terwijl Muska hele gemene plannen heeft..

Laputa, Castle in the Sky geeft een mooi beeld weer van de ecologische verantwoordelijkheid die Miyazaki voelt. Na Nausicaxe4 geeft deze film een goed beeld hoe mensen de wereld kunnen vernietigen om alleen zichzelf te verrijken. Hoe macht de mensen naar het hoofd stijgt en ze aan zichzelf denken. Gelukkig hebben we nog de goede hoofdpersonen die alles op alles zetten om het leed ongedaan te maken. Ik vind Laputa een goede film en hij blijft ook vandaag de dag actueel. Te veel macht in handen van xe9xe9n persoon is nooit goed en zeker niet veilig. Nu hopen dat er altijd mensen zijn als Pazu en Sheeta die de aarde wel willen redden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s