Origin: Spirits of the Past (2006)

origin_-_spirits_of_the pastIn 2006 kwam de film Origin: Spirits of the Past (Gin-iro no kami no Agito) uit, geregisseerd door Keiichi Sugiyama. Deze film is uitgebracht door gonzo, maar hoort zeker thuis op deze site. Ook omdat het een ecologische anime is. Studio Ghibli gaat in de films vaak in op ecologische problemen die de mens veroorzaakt. Zoals Nausicaa, Pom Poko en Ponyo.

Origin gaat over genetisch gemanipuleerde bomen, die op moeilijke grond konden groeien. Deze zijn op de maan gemaakt. Het nadeel van deze manipulatie is dat de bomen een bewustzijn kregen en de maan hebben vernietigd. 300 jaar later is de aarde gedomineerd door bomen en worden geregeerd door boomachtige Zruids, deze hebben controle over de watervoorraad voor mensen en bomen. In het Neutral city leeft de jongen Agito, die samen met zijn vader en vrienden in het neutrale dorp leeft tussen het bos en de militaire staat Ragna. De mensen van Ragna willen het bos vernietigen en de aarde in originele staat terug brengen.

origins2Op een dag laat Agito het meisje Toola ontwaken. Toola heeft ruim 300 jaar geslapen in een machine in een soort peul. De Zruids zijn boos door haar ontwaken omdat ze een Raban draagt, een persoonlijk elektronisch apparaat, dat gebruikt kan worden voor communicatie en andere verschillende taken. Het bos is bang dat ze in de handen van de Ragna valt, waar Shunack soldaat is, deze man komt ook van 300 jaar geleden. Het bos is bang dat hij de Raban gebruikt om de E.S.T.O.C een wapen dat de mensen weer de controle over de aarde kan geven. Shunack haalt Toola over om de E.S.T.O.C. te vinden om de wereld te herstellen zoals ze die beide kenden. Agito vraagt zijn vader hulp. Zijn vader heeft Neutral City gesticht en heeft zich ooit laten “verbeteren” en als gevolg van het vele gebruik van zijn krachten verandert hij in een boom. Hij raadt Agito aan om zich ook te laten “verbeteren” omdat de vernietiging van de bomen ook het einde van de mensen betekent. Doordat Agito zich laat “verbeteren” kleuren zijn haren zilver, maar lukt het hem om Shunack te stoppen? Daar zal je toch echt de film zelf voor moeten zien.

Deze film is zeker een aanrader, wanneer je door alle Stusio Ghibli films heen bent. De film is erg mooi gemaakt, misschien iets gewelddadiger dan we kennen van Studio Ghibli, maar zeker het kijken waard. Deze ecologische anime laat ons weer nadenken over wat wij met de aarde doen. Hoe we het kunnen verpesten, maar vaak ook hoe we het op kunnen lossen of beter samen kunnen leven en meer respect voor de natuur te hebben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s