Patema Inverted (2013)

patema-invertedPatema Inverted (Sakasama no Patema) uit 2013 is geregisseerd door Yasuhiro Yoshiura. Deze regisseur is bekend van andere science fiction films en series die hij heeft geregiseerd of aan mee heeft gewerkt, zoals Pale Cocoon en Time of Eve. Patema Inverted is gebaseerd op een vierdelige serie die hij al eerder had geregisseerd: Patema Inverted: Beginning of the Day.

patema 2Patema Inverted speelt zich af in de toekomst van Japan, waarin wetenschappers een experiment hebben gedaan met de zwaartekracht. Om deze reden leeft Patema, de prinses van haar gemeenschap onder de aarde in een systeem van tunnels en grotten. Patema houdt ervan om nieuwe werelden te ontdekken, hoewel ze gewaarschuwd wordt voor het gevaar van de buitenwereld. Wanneer ze in de “danger zone” een figuur ontmoet die ondersteboven staat met rode ogen en een cape, valt ze in de schacht die haar wereld verbind met de wereld boven de grond. In de buitenwereld ontmoet ze Age, die graag naar de sterren kijkt. Haar zwaartekracht is omgekeerd, dus ze heeft de angst om in de lucht te vallen. Voor Age is Patema ondersteboven, terwijl heel zijn wereld vanuit haar oogpunt ondersteboven is.

patema 1De wereld van Age wordt zwaar gecontroleerd door regels en wetten, het is ook verboden om naar de lucht te kijken. Vliegen en de lucht is voor de zondaars, die ooit de lucht in zijn gevallen. Deze hele wereld geeft het idee van George Orwell’s 1984, waar alles gecontroleerd wordt en iedereen in de gaten wordt gehouden. Age is gefascineerd door Patema en de lucht, omdat zijn vader ook wilde vliegen, maar toen die wilde vliegen, viel hij overboord en stierf. Age wil Patema helpen en terug brengen naar haar eigen familie en vrienden. Hij zorgt voor haar en bedenkt plannen om haar terug te krijgen naar haar wereld.

Patema_Inverted-0002Echter de heerser van Age’s wereld heeft een zekere angst en fascinatie voor “inverted” mensen. Hij wil al de mensen die onder de grond leven uitroeien en overheersen, door ze angst aan te jagen, door ze in de lucht te laten vallen. Hij krijgt Patema te pakken en dreigt haar in de lucht te laten vallen. Ondertussen komt Porta, haar “beschermer” ook naar de bovenwereld om haar te redden. Hij ontmoet Age en samen beramen ze een plan om Patema te bevrijden.

Ik weet dat Japanse regisseurs soms een vreemde fantasie hebben, maar deze film was erg vreemd. Het idee dat de zwaartekracht om is gedraaid, dat er twee verschillende werelden ontstaan. Een erg ongemakkelijk idee. De oorzaak was een proef met zwaartekracht, om een nieuwe energiebron te ontdekken. Dat ging mis. Sommige Japanse films gaan ook wel erg snel. De liefde tussen Patema en Age ontwikkeld wel erg snel. Het is wel weer een prinses die de wereld wil redden, net als Nausicaa of the Valley of the Wind. De animaties zijn erg mooi en gedetailleerd gemaakt. De film is erg mooi en is aan te raden, zeker als je van science fiction films houdt. Het blijft erg spannend om te zien, of ze het redden. Zal Patema in de lucht vallen? En wat is er dan in de lucht?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s