Paprika (2006)

papurika-138535Paprika (Papurika) is een film uit 2006 van de inmiddels overleden regisseur Satoshi Kon. Hij is onder meer bekend van Tokyo Gothfathers, Millenium Actress en Perfect Blue. Paprika is gebaseerd op de gelijknamige roman van Yasutaka Tsutsui. Opvallend is het gebruik van een Vocaloid voor de soundtrack. Dit is de eerste film waarbij op deze manier gebruik is gemaakt van tekst die door een synthesizer wordt gezongen. Wel effectief, want het nummer blijft door je hoofd spoken.

h_3_ill_841870_paprika-bisPaprika begint met een scene in het circus waar een man en een vrouw op jacht zijn naar iemand. Ondertussen wordt de man zelf gevangen en er wordt over gegaan in een Tarzan scene. Het blijkt snel om een droom te gaan. Paprika helpt agent Konakawa  met zijn vreemde dromen, die steeds terug komen. Op deze manier kom je er snel achter dat de DC Mini wordt gebruikt om in dromen van mensen te komen. Daar zijn natuurlijk ook andere films van zoals “The Cell” en “Inception”.

paprika2De DC mini wordt gebruikt als nieuwe psychotherapie. Het team achter deze uitvinding is professor Atsuko Chiba en dokter Kosaku Tokita, een kind in geest maar wel geniaal. Er zijn drie DC mini’s gestolen door een droomterrorist. Het apparaat is nog niet voltooid, waardoor de dief in dromen van andere mensen kan komen en daar slechte dingen kan doen. Wanneer de directeur van het ziekenhuis het onderzoek wil stopzetten, raakt Shima, de chef van Chiba en Tokita in een droom trance waarbij hij uit het raam springt. Bij het analyseren van de droom (een optocht van levenloze objecten, instrumenten, speeldieren en verschillende culturele iconen) wordt de assistent van Tokita herkent.

paprika_04De zoektocht naar assistent Himuro en de missende DC mini’s begint. Nog twee wetenschappers raken het slachtoffer van de dromen en het stopzetten van het onderzoek is nu een feit. Himoru wordt gevonden, wanneer hij ergens vanaf springt. Tokita besluit zijn droom binnen te dringen en wordt niet meer wakker. Dan besluit Chiba met haar alterego Paprika de droom binnen te gaan, waarbij een wilde achtervolging in de droom volgt. Het blijkt om een collectieve droom te gaan en de droomwereld en echte wereld smelten samen. Lukt het Paprika de wereld te redden van de droomterrorist met behulp van Shima en Konakawa..

Paprika is een erg spannende en mooie film, met erg veel aandacht voor detail. Op sommige momenten zijn sommige scenes verontrustend, maar dat komt omdat het een droom is. Het verhaal is erg spannend en geeft een goed beeld van de verschillende hoofdpersonages. De film is een aanrader, wanneer je ook van Studio Ghibli houdt, een stevig verhaal en oog voor detail. Het blijkt maar weer dat sommige Japanners een erg vreemde en levendige fantasie hebben, maar gelukkig delen ze dat dan weer met ons. Zoals de ondertitel het al zegt: This is your brain on anime!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s