Mirai (2018)

mirainomirai-1038x576Regisseur Mamoru Hosoda kwam in 2018 weer met een nieuwe film, Mirai (Mirai no Mirai). Deze regisseur is onder andere bekend van Summer Wars en Wolf Children. De film Mirai gaat over een herkenbaar thema, een peuter die een zusje krijgt. De regisseur heeft de film gebaseerd op zijn eigen leven. Hij en zijn vrouw kregen een tweede kindje, en hun peuter kon hier niet mee omgaan en kreeg veel last van driftbuien. Om de animators van de film bekend te laten raken met bewegingen van peuters en baby’s nam hij zijn eigen kinderen mee naar de studio, om te bestuderen.

De film heeft een aantal awards gewonnen waaronder de Best Animated Feature bij de Annie Awards, Florida Film Critics Circle Awards, Golden Derby Awards, Japan Academy Prize en Stuttgard Animated Film Festival. Ook was de film genomineerd voor een Golden Globe en andere prijzen.

Het verhaal gaat over de peuter Kun, die een zusje krijgt, Mirai, wat toekomst betekent in het Japans. hij vind het erg spannend dat zijn moeder zwanger is en is erg nieuwsgierig naar het nieuwe zusje. Het huis waar Kun in woont met zijn ouders speelt een centrale rol in de film, aangezien de vader, die architect is, het zelf heeft ontworpen. Het huis schijnt gebaseerd te zijn op een echt huis, dat is ontworpen door Makoto Tanjiri.

mirai1Op een dag gaan zijn ouders weg en komen terug met de nieuwe baby. Kun moet heel erg wennen aan het kleine wezentje dat ineens heel veel aandacht vraagt van zijn ouders. Hij vind het aan de ene kant erg interessant, maar hij mag er helemaal niks mee. Het kindje mag nog niet spelen met zijn treintjes (harde en kleine onderdelen). Kun krijgt last van driftbuien en wordt erg genegeerd door zijn ouders, die ook erg boos reageren op de kleine jongen.

Op een dag rent hij boos de tuin in en ontmoet daar “De Prins”, hij moet buigen voor de prins. Kun vertelt dat hij zich vervangen voelt door zijn kleine zusje, die veel meer aandacht krijgt. De prins is echter boos op Kun, want die heeft zijn aandacht gepikt, de prins blijkt namelijk een fantasieversie te zijn van hun hond, Yukko.

284950_113Een andere keer wanneer hij een driftbui heeft komt hij in de tuin een meisje tegen, dat schijnt een toekomstige versie van zijn zusje te zijn. Volgens een legende in Japan moeten traditionele poppen op een bepaalde dag weer terug in de doos worden gezet, anders wordt het pasgeboren meisje een ouwe vrijster. Zijn zusje is bang dat hun vader vergeet de poppen in de doos te doen en samen met Yukko proberen ze samen de poppen in de doos te doen.

mirai_st_5_jpg_sd-high-912x513Ook leert Kun veel over de geschiedenis van zijn familie, zo komt hij na een ruzie met zijn moeder over opruimen in het verleden en komt zijn moeder als meisje tegen. Samen maken ze heel veel rommel in haar huis en zij krijgt dan op haar kop van haar moeder. Ook leert hij fietsen met zijn vader, wat niet lukt en hij valt de hele tijd. Hij leert van zijn grootvader dat hij nooit moet opgeven. Hij stapt weer op de fiets en het lukt hem.

De ergste ruzie komt wanneer hij zijn gele broek niet aan kan, omdat die in de was zit. Hij wordt heel boos en wil niet meer op het uitje wat gepland is met de familie. Wanneer hij uit zijn verstopplaats komt, is heel het gezin weg. Hij besluit weg te lopen en komt op het station van Tokyo. Dat vind hij geweldig omdat hij heel veel treinen ziet en vooral de hogesnelheidstreinen, Shinkansen. Maar hij vind het toch eng om alleen te zijn, komt hij nog terug bij zijn ouders?

De film Mirai is erg herkenbaar, zeker voor jonge ouders. Zeker omdat ik zelf ook recent een tweede kind heb gekregen, zie ik veel terug bij mijn zoon en het accepteren van zijn zusje. Het enige wat er afgevraagd kan worden, kunnen de ouders echt niet iets meer aandacht besteden aan hun zoon. Maar aangezien de film wordt gezien vanuit Kun, is het mogelijk dat hij het vooral zo ervaart dat zijn ouders echt geen aandacht voor hem hebben, waardoor hij zo jaloers wordt. Al met al is het een prettige film om te zien, het is niet erg spannend en kabbelt soms een beetje voort. Maar is vooral erg leuk en herkenbaar voor ouders met (minimaal) twee kinderen.

p13-schilling-wideangle-a-20190215-870x580

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s