Plant een boom dag

Afbeeldingsresultaat voor hayao miyazaki totoro forest quote

De Nationale Boomfeestdag (tot 1980 ook Boomplantdag genoemd) wordt in Nederland jaarlijks gehouden op de tweede woensdag in maart. Deze dag in het voorjaar voor het behoud van bomen in de natuur werd voor het eerst in april 1957 in Nederland georganiseerd door het Landelijk Comité Boomplantdag (als onderdeel van Staatsbosbeheer), en in 1980 is voortgezet door de Stichting Nationale Boomfeestdag.

Het doel van Stichting Nationale Boomfeestdag is om kinderen van groep 6 (9 en 10 jaar) meer inzicht, kennis en begrip voor bomen bij te brengen. Door middel van natuureducatie laat de stichting kinderen de wondere wereld van bomen beleven, leren ze het belang van bomen voor een duurzame leefomgeving en worden ze geïnspireerd zelf hun steentje hieraan bij te dragen. Tevens heeft de stichting de intentie om ieder kind tijdens zijn of haar basisschooltijd minimaal één keer een boom te laten planten (ieder kind een boom). Tientallen gemeenten hebben deze intentie ook onderschreven door het tekenen van de intentieverklaring ieder kind een boom.

Studio Ghibli oprichter Hayao Miyazaki, zou dit een mooi initiatief vinden. Hij zet zich al decennia in voor het Totoro Forest Project. Het Sayama bos is een van de opmerkelijkste oorspronkelijke bossen in Japan, vlakbij Tokyo. Het wordt gezegd dat het idee voor My Neighbour Totoro hier is ontstaan. Met de de enorme stedelijke ontwikkeling in de jaren ’70 en ’80 begon het bos langzaam te verdwijnen. In 1990 richtte Hayao Miyazaki de nationale stichting “Totoro no Furusato Fund” op om het bos te behouden. Met succes heeft de stichting meer dan 3 miljoen dollar opgehaald en heeft meer dan 1500 leden. De stichting gebruikt dit geld om land terug te kopen van de stad. De stichting zet zich nog steeds in voor de uitdagingen om het bos te behouden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s