Japan: Kingdom of Characters

jkoc_liggend-460x310Deze zomer komen Japanse striphelden naar het SieboldHuis. Met de tentoonstelling: ‘JAPAN: Kingdom of Characters’ van 4 juli tot en met 31 augustus 2014, waarin de helden vanaf 1950 tot heden in beeld worden gebracht. Bij deze tentoonstelling zijn verschillende herkenbare stripfiguren zoals Pokémon, Moncchichi en Hello Kitty te zien. 

Tamagotchi, Hello Kitty of de Power Rangers, bijna elke Nederlandse dertiger is met deze (strip)figuren opgegroeid. Door de explosieve groei van de Japanse subculturen van anime en manga, blijft de populariteit ook in Nederland stijgen. Maar het succes in Japan blijft ongeëvenaard. Daar is het leven doordrongen van talloze actiehelden, anime-figuren, gamefiguren, schattigheidssymbolen en marketingmascottes. Steden, merken en overheidsinstellingen gebruiken mascottes voor marketing of als voorbeeldfiguur. Bijvoorbeeld Pipo-kun, die op een vrolijke manier de regels en verboden toelicht in de openbare ruimte.

1980-358x252Het middelpunt van de tentoonstelling is de nagebouwde Hello Kitty slaapkamer van een doorsnee Japans tienermeisje. Deze kamer laat duidelijk zien dat Japanners niet meer zonder hun mascottes en figuren kunnen leven. Tal van stripfiguren, actiehelden, films en voorbeelden uit de Japanse Manga en Anime cultuur zijn in deze overzichtstentoonstelling te bewonderen. Je komt erachter wat een stripheld is, waarom Japanners van deze helden houden en hoe lang ze al bestaan.

Ontmoet de striphelden uit je jeugd, ervaar de ontwikkelingen van 1950 tot heden en maak kennis met de karakters van tegenwoordig.

Familietentoonstelling

Ook kinderen komen in ‘JAPAN: Kingdom of Characters’ aan hun trekken. Zij kunnen met de helden op de foto, hun eigen stripfiguren knutselen, een Hello Kitty of Power Rangers masker maken, zich verkleden als held of bordspelletjes spelen. Tijdens de zomervakantie worden er extra activiteiten georganiseerd. Voor volwassenen zijn er Manga-workshops en verschillende lezingen in het thema van de tentoonstelling; “JAPAN: Kingdom of Characters’.

Grootste Japanse stripheldverzamelaar van Nederland
Voor de tentoonstelling was Japanmuseum SieboldHuis op zoek naar de grootste Japanse Stripheld-verzamelaar en fan van Nederland. Uit de vele aanmeldingen zijn twee verzamelaars geselecteerd.

  • Wim Meter toont zijn collectie bijzondere radio’s die of in Japan gemaakt zijn, of in hun ontwerp verwijzen naar Japan.
  • Dirk heeft een grote verzameling Japans speelgoed. Een gedeelte van zijn collectie is te zien in Japanmuseum SieboldHuis

BsAOoqEIUAAvO4Z BrjdSQPIUAEsS5d Brjd6JHCYAA3qTa

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s