The Girl Who Leapt Through Time

timeleapThe Girl Who Leaped Through time (Toki o Kakeru Shojo) uit 2006 is geregisseerd door Mamoru Hosoda. Deze regisseur is onder meer bekend van Summer Wars, Wolf Children, de bekendere films van hem die volgden. De film is gebaseerd op de gelijknamige roman van Yasutaka Tsutsui uit 1967. Het verhaal gaat over de tiener Makoto Konno, die onbedoeld de krachten krijgt om te tijdreizen.

9486-620x-the-girl-who-leapt-through-Makoto Konno is een gewone tiener, met goede cijfers, niet veel pech en houdt van honkballen. Behalve vandaag dan, het lijkt wel of alles mis gaat, de kooklessen, het vangen van de bal en het opruimen op school. Bij het wegruimen van de kranten schrikt ze van iemand in het lokaal, ze maakt een ongelukkige val, waardoor ze op een soort walnoot-vormig object terecht komt met haar elleboog. En op dat moment kan ze ineens door de tijd “springen”. Dit ontdekt ze, wanneer ze onder de trein komt, omdat de remmen van haar fiets niet meer werken. Ineens is ze weer bovenaan de heuvel en tegen een dikke mevrouw aangebotst, dus niet overleden. Ze bespreekt deze ervaringen met haar tante “toverheks”, die restaurateur is in het museum. Ze verteld over tijdsprongen en het gebruiken daarvan..

The-Girl-Who-Leapt-Through-TimeWat doe je als tiener wanneer je ineens terug kan in de tijd. Juist vooral de leuke dingen herhalen, zoals karaoke, honkballen met haar beste vrienden Chiaki en Kosuke, haar favoriete gerecht eten, van een paar dagen geleden. Maar natuurlijk ook perfecte scores halen op school, op tijd komen en zorgen dat ze geen pech heeft bij de kookles, die bewuste dag. En ook het vermijden van de liefdesverklaring van Chiaki. Maar dan ontdekt ze een soort tatoeage op haar arm, die aangeeft dat ze nog maar een paar tijdsprongen over heeft.

TheGirlWhoLeaptThroughTime-3Een romantische sciencefiction film is natuurlijk niets zonder de liefdesperikelen van tieners en heel wat drama. Want de rem van de fiets van Makoto is nog steeds niet gemaakt, wanneer Kosuke hem leent. Net wanneer ze haar laatste tijdsprong heeft verbruikt. De film is zeer leuk en luchtig gemaakt, met de manieren die Makoto gebruikt om haar leven aangenamer te maken, tot het noodlot toeslaat. Met een prachtig plot, wat je misschien niet helemaal, maar toch wel verwacht? Wanneer Makoto een tijdsprong maakt, zie je wat terug van OZ, de digitale wereld van Summer Wars. Het is een mooie en ontroerende film. Wanneer je door de Studio Ghibli films heen bent, is dit een grote aanrader!

De film won meerdere prijzen waaronder:

 • Animatie van het Jaar prijs bij de 30ste Japan Academy Prize
 • Gertie Award voor de beste animatiefilm op het 39ste Sitges International Film Festival Catalonia
 • Animation Grand Award, die uitgereikt wordt aan de meest amuserende animatiefilm van dat jaar, op het Mainichi Film Concours
 • Grand Prize in animatie divisie op de 2006 Japan Media Arts Festival
 • Bijzondere Onderscheiding voor Animatiefilm op het Franse 31ste Festival International du Film d’Animation d’Annecy.

2 gedachten over “The Girl Who Leapt Through Time

 1. Echt een geweldige film en de scenario schrijver verdient al helemaal een pluim inderdaad! En hoezo pas kijken wanneer je door de Studio Ghibli films heen bent?
  Eigenlijk vind ik dat Hosoda een betere filmmaker is dan Ghibli, met zijn schitterende Wolf Children staat hij met het Studio Ghibli van de laatste jaren (Studio Ghibli heeft al 10 jaar geen films van het kaliber Spirited Away of Princess Mononoke afgeleverd) op zijn minst op gelijke voet, als hij er niet al voorbij geraasd is.
  Misschien kan Studio Ghibli met The Wind Rises eindelijk, eindelijk weer eens echt hun filmmaak talent laten zien. Ik hoop het in ieder geval.
  Trouwens nog een ondertiteling aanrader voor de downloaders onder ons die Nederlandse ondertitels willen bij de Japanse versie van The Girl Who Leapt Through Time:
  http://www.opensubtitles.org/nl/subtitles/4926954/toki-o-kakeru-shojo-nl

  • Ik moet eerlijk toegeven dat ik komende tijd meer verwacht van Hosoda dan van Studio Ghibli.. Zeker nu Miyzaki ermee gestopt is. Zijn films zijn geweldig, al heb ik alleen the girl who leaped through time, summer wars en wolf children gezien.. Misschien ooit de digimon movie, vond ik ook geweldig.. Maar de meeste mensen die nog geen anime kennen, beginnen vaak met Studio Ghibli (ik ook dus) en daarna verder gaan kijken wat mij leuk leek.. Staat nog veel op mijn watchlist helaas.. Ik kijk ook zeker uit naar zijn nieuwste film 🙂

   Bedankt voor je mooie reactie!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s